Damernas SM-tävlingar

Nej jag har inte glömt bort att skriva ett inlägg om damernas tävling, jag har bara inte hunnit, Men nu kör vi så det ryker!
 
Årets SM-tävlingar var lite speciella för att för första gången så gick man inte i viktordning utan man tog klass 69 först, därefter kom klass 63, klass 53/58 och sist kom klass 75/75+. Anledningen till detta var att SVTPlay skulle filma två klasser och då fick man lägga klasserna med de bästa damerna, Carita och Angelica först i programmet. 
Mosseberg hade ingen deltagare i klass 69 men väl två stycken i klass 63. 
 
Erika hade varit grym nervös under veckan men av det syntes ingenting när väl tävlingen började. Tre klarade ryck med 60 som bästa resultat, det var pers med två kilo på tävling! i stöt gick hon in på 75 kg, fick lite efterpress i ena armen, gjorde omförsök och det satt som en smäck. Höjde till 80 kg i sista lyftet och det klarades hur lätt som helt, även detta var pers på tävling. Erika kom sjua i ryck, fyra i stöt och femma sammanlagt. Grymt bra jobbat! 
 
Sedan var det dags för Angelica som hade laddat upp inför SM med att ha ont i halsen, men det vet vi från alla år med Annika och alla hennes sjukdomar inför tävlingar att det brukar gå bra ändå. Angelica gick in på 80 kg i ryck vilket klarades busenkelt. Höjde till 85 kilo vilket också flög upp, det var tävlingspers med ett kilo. I sista lyftet begärde Angelica upp 87 kilo, vilket var ett kilo mer än det svenska rekordet som Carita Hansson hade kvar i klass 63. Det var som om stången vägde papper, 87kilo var det överlägset bästa lyftet hon gjorde idag och nytt svenskt rekord för Angelica! I stöt gick hon in på 100 kg och ville tydligen göra det lite svårare för sig då hon satt på tå i vändningen men hon redde ut alltihop och klarade lyftet. Till andra lyftet begärde hon upp 104kg, för vid klarat lyft så skulle hon få en sinclairpoäng mer än Carita Hansson och därmed bli bästa dam. Detta klarade hon hur lätt som helst. Till sista försöket så försökte hon på svenskt rekord, 111kg men även denna vändningen kom på framkant och hon lyckades inte rädda den. Men ett svenskt rekord och bästa dam, inte illa! 
 
 
 
I klass 58 var det dags för Ulrika Nyhlen att göra sin blott tredje tyngdlyftartävling någonsin och det syntes att nerverna ställde till det lite. Hon gick in på tangerat tävlingspers i ryck, 53 kg, och klarade detta superlätt. Men när det blev 57 kilo på stången så falerade tyvärr tekniken, ett försök gick runt och det andra hamnade på framkant. Men det var bara att ta revansch inför stötarna och det var supernära att hon lyckades med den bästa av revanscher. Efter att både 70 och 75 kilo klarats så höjde hon till 79 kilo för att kunna ta ett silver i stöt. Vändningen var superlätt men stöten blev svajig, hon lyckades få upp den men fick den tyvärr underkänt med 2-1. Jättesynd med missad medalj men hon kommer att göra enorma framsteg till nästa SM, var så säkra. Ulrika kom åtta i ryck, fyra i stöt och femma sammanlagt. 
 
(Bild från decabild.se foto A.Sjögren)
 
SIst ut var Annika i klass 75 och Rebecka i klass 75+. Bägge dessa klasser var riktiga getingbon, Annika och en tjej som heter Zita hade gjort nästan exakt samma resultat inför SM och när klassen väl var över så hade Zita vunnit med ett ynka kilo. Annika gjorde en grym tävling med och vann ryckguldet med 82 kilo, ett kilo mer än Zita. Inför stötarna så hade Annika övertaget, klarade alla sina stötar med 100kg som sista lyft men Zita lyckades med att stöta hela 102 kilo och ta hem både stötguldet och det sammanlagda guldet. Men en grym tävling av Annika som klarade alla sex lyften och visade att hon verkligen är tillbaka efter flera år förstörda av skador. 
 
(Bild från decabild.se foto A.Sjögren)
 
I klass 75+ var vi fyra tjejer som alla hade årsbästa inom två kilo, vi visste att det skulle bli svårt att rå på Cecilia Nilsson som gjorde comeback bara för att SM gick i hennes gamla hemstad Borås. Det visade sig mycket riktigt helt omöjligt att rå på Cecilia så vi fick fajtas om medaljerna bakom. Rebecka gick in på 67 kilo som klarades jättelätt, sedan följde en bom på 70 kilo innan samma vikt klarades i sista försöket. Rebecka har försökt massor med gånger på 70 kilo men när det som bäst behövdes så satt det och det blev en tredjeplats i ryck. I stöt så var medaljen sammanlagt nästan klar när 87 kilo klarades i första försöket. Och när sedan 90 kilo klarades så låg hon på en silvermedalj i stöt. Sedan började rävspelet mellan matcharna, det kom enkilos-höjningar till både höger och vänster för att se vem som skulle ta hem silvermedaljen sammanlagt och Rebecka tvingades in på 96 kilo, vilket är tre kilo mer än hon någonsin klarat. Hon lyckades vända det men stöten hamnade på framkant och det blev en tredjeplats sammanlagt men en silvermedalj i stöt tack vare lättare kroppsvikt. 
 
Gladaste prispallen på hela SM
 
Dessutom så lyckades Mossberg för femte året i rad med att bli bästa SM-klubb, vi mötte hårt motstånd från Stockholm men tack vare fler medaljer så fick vi ihop fler poäng. Bra jobbat allihopa! 
Hela SM-gänget minus Patrik
 
Annika och Angelica fick också ta emot priset "stor grabb", detta innebär att man har samlat ihop tilräckligt med poäng genom sina landslagsuppdrag. Dessutom fick Angelica ta emot pris från Nordiska Tyngdlyftningsförbundet
för hennes prestationer. Vi räknade lite på Angelicas alla SM-medaljer och kom fram till att hon bara har guld. Sex individuella SM-starter har resulterat i vinst varje gång samt att hon varit med och tagit sex raka LagSM-guld med damlaget. Den tjejen vet inte hur man förlorar. Vinnarskalle deluxe! Dessutom tror jag att hon bara har guld från de Nordiska Mästerskapen också.. 
 
 
 
 

Kommentera här: